7 Ιουλ 2012

Καταργείται το «η» και το «ω» από την νέα ελληνική γραμματική;


«Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά που ξέραμε» θα ισχυριστεί ένα ποσοστό του πλήθους. Οι πιο συντηρητικοί θα υποστηρίξουν ότι, «η γλώσσα έχει ξεκινήσει και κατακερματίζεται την περίοδο όπου σταμάτησε η καθαρεύουσα», άλλοι πάλι, απλά, θα πουν ότι, «η γλώσσα μετατρέπεται και διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και με την χρήση από τον κόσμο.
Παρ
όλα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αλλάζουν τα δεδομένα στην ελληνική γλώσσα, καθώς αποφάσισε πως τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε και τα σύμφωνα... 18, καταργώντας το «η» και το «ω» και αντικαθιστώντας τα με το «ου».
Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου δασκάλων Ανατολικής Αττικής στο enikos.gr, αυτό ακριβώς θα μάθει όποιος διαβάσει το βιβλίο '«Νέα Ελληνική Γραμματική» για την Ε' και ΣΤ' δημοτικού.
Και απ' ότι φαίνεται είναι όντως...νέα η εν λόγω ελληνική γραμματική αφού ο μαθητής ή ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο θα μάθει ότι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε και είναι τα εξής: α, ε, ι, ο και.. ου. Και μπορεί να συγκατελέγεται στα φωνήεντα ο δίφθογγος «ου», όμως από το βιβλίο απουσιάζουν παντελώς τα φωνήεντα «η» και «υ»!
Αυτά για τα φωνήεντα, γιατί άλλαξαν και τα σύμφωνα, αφού στα... 18 που απαριθμεί το βιβλίο συγκαταλέγονται το «ντ», το «μπ» και το «γκ» και απουσιάζουν το «ξ» και το «ψ».
Κανείς δεν γνωρίζει αν τα παραπάνω τραγελαφικά αποτελούν...νεωτερισμό στην ελληνική γλώσσα ή πρωτοφανή τσαπατσουλιά και επιπολαιότητα από τους αρμόδιους φορείς.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι με βάση τη Γλωσσολογία έτσι χωρίζονται τα γράμματα οπότε το «η» και το «ω» αποτελούν «ήχους».
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας οφείλει να πάρει θέση και να διευκρινίσει είτε ότι το βιβλίο δεν είναι καλογραμμένο είτε ότι οι δάσκαλοι που έκαναν την καταγγελία δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους...
Εμείς τι άλλο να γράψουμε; Αρκεί να μην θεωρήσουν τα greekenglish ως δομημένη γραφή, γιατί τότε… you Tarzan, me Jane!


http://www.qubo.gr