21 Ιουλ 2009

Ρουμανία: Σε εξέλιξη έρευνα για εμπόριο ωαρίων

Ερευνα διεξάγουν οι ρουμανικές αρχές για μια υπόθεση εμπορίου ωαρίων σε κλινική του Βουκουρεστίου, στην οποία εμπλέκονται ισραηλινοί γυναικολόγοι. Η κλινική Sabyc είχε διαγραφεί από το 2006 από τη λίστα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, τα οποία επιτρέπεται να πραγματοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Βουκουρεστίου, περίπου 30 άτομα διώκονται σε σχέση με την υπόθεση αυτή, μεταξύ των οποίων δυο Ισραηλινοί, υπεύθυνοι της κλινικής, πατέρας και γιος, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, καθώς και δυο συμπατριώτες τους ειδικευμένοι σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για "εμπόριο ανθρωπίνων κυττάρων με σκοπό το υλικό όφελος".

Σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ, οι γυναίκες που επωφελούντο, κυρίως Ισραηλινές, πλήρωναν από 12.000 ως 15.000 ευρώ για μια εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία πραγματοποιείτο με ωράρια, τα οποία προέρχονταν από νεαρές Ρουμάνες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Οι δότριες, που δεν ενημερώνονταν για τους κινδύνους στους οποίους εξέθεταν την υγεία τους, αποζημιώνονταν με 800 ως 1.000 λέι (190 ως 238 ευρώ).

"Η εκμετάλλευση της δύσκολης οικονομική κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δότριες με σκοπό το κέρδος, δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά και εγκληματικό, δήλωσε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Ρουμανίας Βαζίλε Ασταραστοάγε.

"Το σοβαρότερο είναι ότι οι γιατροί καταπάτησαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επιδόθηκαν σε ένα εμπόριο ανθρωπίνων κυττάρων αγνοώντας συνειδητά τους κινδύνους για την υγεία", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ασταραστοάγε, η κλινική Sabyc είναι διαγραφεί από το 2006 από τη λίστα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων που έχουν την άδεια να πραγματοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση.

"Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε στην κλινική αυτή παρά την απαγόρευση", τόνισε.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταμοσχεύσεων Βίκτορ Ζότα, η κλινική αυτή, η οποία ιδρύθηκε το 1999 έλαβε επισήμως άδεια να πραγματοποιεί εξωσωματική γονιμοποίηση πριν από μια εβδομάδα, ενώ στην ιστοσελίδα της διαβεβαιώνει ότι έχει πραγματοποιήσει όχι λιγότερες από 1.200 εξωσωματικές.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην κλινική, καταμετρήθηκαν 30 γυναίκες έτοιμες να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι υπάλληλοι παραποιούσαν τους φακέλλους των δοτριών, αλλάζοντας τα στοιχεία που αφορούσαν φυσικά χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα το χρώμα των ματιών τους ή των μαλλιών τους ή ακόμα το IQ τους, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ληπτριών.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πολλές από τις δότριες είναι Ρομ.

Στη Ρουμανία είχε αποκαλυφθεί το 2005 ένα παρόμοιο σκάνδαλο με μια άλλη κλινική του Βουκουρεστίου την Global Art, η οποία επιδιδόταν επίσης σε εμπόριο ωαρίων. Η υπόθεση αυτή έκλεισε χωρίς να υπάρξουν καταδίκες.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Academia Catavencu, οι γιατροί της κλινικής Global Art, εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια στην Κύπρο όπου εξακολούθησαν να στρατολογούν ρουμάνες δότριες.

Ο Ασταραστόγε διστάζει να χαρακτηρίσει τη Ρουμανία "προορισμό αναπαραγωγικού τουρισμού" έστω και αν για τους πολίτες της ΕΕ, μια εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα αυτή είναι επτά ή οχτώ φορές φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα".

"Πέρα από την Global Art και την Sabyc, οι 11 ή 12 κλινικές που εφαρμόζουν τις πρακτικές αυτές, σέβονται τους άκρως αυστηρούς κανονισμούς που έχει επιβάλει η Υπηρεσία των Μεταμοσχεύσεων", πρόσθεσε ο Ασταραστόγε.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ