12 Ιουν 2009

Facebook με ονοματεπώνυμο

Το Facebook, ακολουθώντας το παράδειγμα του ανταγωνιστικού MySpace, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο θα επιτρέπει πλέον στα εκατομμύρια μέλη του σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματά τους στις online διευθύνσεις των προφίλ τους, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Οι διευθύνσεις (τα γνωστά URLs-Uniform Resource Locators), που παραπέμπουν στο προσωπικό προφίλ του χρήστη, μέχρι τώρα αποτελούνταν από αριθμούς (στους οποίους ο χρήστης δεν είχε κανένα έλεγχο), ενώ τώρα πια θα έχουν τη μορφή facebook.com/ ακολουθούμενο από το πλήρες όνομα του μέλους Με τον τρόπο αυτό θα είναι πια εύκολο κάποιος να βρει ή να θυμηθεί τη σελίδα κάποιου άλλου στο Facebook, χρησιμοποιώντας είτε «εργαλεία» της ίδιας της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, είτε τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google.

Οι χρήστες θα μπορούν να κατοχυρώνουν τα προσωπικά τους URLs με σειρά προτεραιότητας, αρχής γενομένης από τις 07:01 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Δικαίωμα κατοχύρωσης έχουν όσοι είχαν γίνει μέλη μέχρι την περασμένη Τρίτη. Όσοι έχουν συνηθισμένο όνομα, καλά θα κάνουν να σπεύσουν, γιατί μπορεί να βρουν αργότερα ότι το όνομά τους είναι ήδη «πιασμένο»!

Οι πιο πρόσφατοι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν να κάνουν την κατοχύρωση της διεύθυνσης μετά τις 28 Ιουνίου.

Οι σελίδες των φίλων κάποιας προσωπικότητας, κάποιας επιχείρησης ή κάποιου προϊόντος θα μπορούν επίσης να έχουν πραγματικές και όχι αριθμητικές διευθύνσεις, αρκεί να ήσαν μέλη πριν τις 31 Μαϊου και να αποτελούνται από τουλάχιστον 1.000 «φίλους» η κάθε μια.

Το MySpace επιτρέπει την χρήση προσωποιημένων ηλεκτρονικών διευθύνσεων από το 2004 που πρωτοεμφανίστηκε και, όπως έχει ανακοινώσει, περίπου το 90% των μελών-χρηστών του έχουν κάνει χρήση των προσωπικών URLs.

Πηγή: Ελευθεροτυπία