11 Ιουν 2009

Υπάρχουν επικίνδυνες λέξεις στο διαδίκτυο;

Υπάρχουν «επικίνδυνες» λέξεις τις οποίες πρέπει να αποφεύγουν οι χρήστες του διαδικτύου όταν ψάχνουν στο Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης; Η απάντηση είναι «ναι» και έρχεται από γνωστή εταιρεία προστασίας από ιούς.
Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Μακάφι (McAfee), όσοι πληκτρολογούν στο Google ή το Yahoo λέξεις όπως πχ «music lyrics» (στίχοι τραγουδιών), «free music downloads», έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους χρήστες να κολλήσουν κάποιον ιό στο διαδίκτυο.
Η έρευνα της εταιρείας Μακάφι εξέτασε 2. 600 λέξεις που βάζουν συνήθως οι χρήστες του διαδικτύου στις μηχανές αναζήτησης των εταιρειών Google, Yahoo, Live, AOL και Ask και ανέλυσε 413. 000 ιστοσελίδες.Όπως εκτιμά ο γενικός διευθυντής της Μακάφι Ντέιβιντ Ντε Ντεγόλτ (David DeWalt), «τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία δραματική αύξηση στα προγράμματα που μεταφέρουν ιούς στους υπολογιστές των χρηστών (malware). Ξεκίνησε από απλούς χάκερς και πλέον έχει εξελιχθεί σε οργανωμένο διαδικτυακό έγκλημα και τρομοκρατία με παγκόσμιες γεωπολιτικές διαστάσεις».
Μόλις πρόσφατα, σύμφωνα με το στέλεχος της Μακάφι ένας 17χρονος μέσω του ιού «Twitter-warm» κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως.
Το μεγαλύτερο ρίσκο σύμφωνα με την εταιρεία, διατρέχουν οι χρήστες από τα screensavers, τα δωρεάν παιχνίδια, τις καταχωρήσεις για «δουλειά από το σπίτι», τα βίντεο, τη μουσική, τις ειδήσεις και τα ονόματα διασήμων.
Οι λέξεις με τις οποίες είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ιό οι χρήστες του διαδικτύου σύμφωνα με την εταιρεία Μακάφι είναι:

* «lyrics» (στίχοι)
* «free music downloads» (δωρεάν “κατέβασμα” μουσικής από το διαδίκτυο),
* «free ringtones» (τα δωρεάν ρινγκτόουνς),
* myspace (το δημοφιλές social network),
* game cheats (κωδικοί για να κλέβει ένας παίκτης για παιχνίδια υπολογιστών),
* «word unscrambler »,
* «solitaire» (πασιέντζα),
* «printable fill-in puzzles»
* «phelps».


Παρά τη δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τα προγράμματα που μεταφέρουν ιούς στο διαδίκτυο, ο γενικός διευθυντής της Μακάφι εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Όπως τονίζει αν οι κυβερνήσεις δραστηριοποιηθούν για την προστασία των υπολογιστών από τους ιούς του διαδικτύου, όπως ανέφερε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες συνέπειες.

Πηγή: pontikopagida.blogspot.com